„Morgen”, propunerea României la premiul Oscar

Date:

Pelicula „Morgen” regizată de Marian Crişan este propunerea României la premiul Oscar, la categoria „cel mai bun film străin” pentru gala care va avea loc în 2012.

Juriul compus din Eugenia Vodă, critic de film şi realizator TV, Magda Mihăilescu – critic de film, Cristina Corciovescu – critic de film, Mihai Chirilov – critic de film, director artistic al Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Cluj, Dana Duma, critic de film, Dinu Tănase – director de imagine, regizor şi Eugen Athanasiu – critic de film, a desemnat, cu majoritate de voturi, pelicula regizată de Marian Crişan pentru ca aceasta să reprezinte România la secţiunea „cel mai bun film străin” pentru premiile Oscar 2011.

Filmul „Morgen” îl prezintă pe Nelu, un bărbat de 40 de ani, care lucrează ca agent de pază într-un supermarket din Salonta – un orăşel de la graniţa româno-ungară. Pentru Nelu, zilele trec la fel: în zori pescuieşte, apoi merge la lucru, iar seara se întoarce acasă.

El trăieşte împreună cu soţia într-o casă izolată pe un câmp, în afara oraşului. Într-o zi, bărbatul pescuieşte ceva neobişnuit: un emigrant care vrea să treacă graniţa ilegal. Emigrantul îi oferă lui Nelu bani pentru a-l ajuta să treacă ilegal prin România. Fără să înţeleagă exact ce vrea să îi comunice emigrantul, Nelu ia banii şi îi promite că îl va ajuta să treacă graniţa „mâine” („morgen”, în limba germană).

Actorii principali sunt Andras Hathazi şi Yilmaz Yalcin. Hathazi face parte din trupa de actori a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, iar turcul Yalcin a fost ales de regizor la Istanbul.

Filmul „Morgen” a fost premiat de patru ori la Festivalul de la Locarno, din Elveţia, în 2010. Marian Crişan a câştigat în 2008 la Cannes trofeul Palme d’Or-ul pentru scurtmetraj, cu filmul „Megatron”, despre un copil care-şi serbează ziua într-un fast-food şi relaţia tensionată cu mama sa.

Propunerile ţărilor pentru categoria „cel mai bun film într-o limbă străină” trebuie să ajungă la Academia de film americană până la data de 1 octombrie a anului în curs. Fiecare ţară poate trimite o singură propunere.

Cea de-a 84-a gala a premiilor Oscar, considerate cele mai prestigioase recompense din cinematografia mondială, va avea loc pe 26 februarie 2012 la Los Angeles. Premiile Oscar vor fi acordate pentru 24 de categorii.

În 2010 România a propus pentru premiul Oscarul pentru „cel mai bun film într-o limba străină” pelicula lui Florin Şerban, „Eu când vreau să fluier, fluier”.

Sursa:Agerpres

[pro-player width=’520′ height=’420′ type=’video’]http://www.youtube.com/watch?v=pkab2o0aEzk[/pro-player]
Ti-a placut articolul? Trimite mai departe:
spot_imgspot_img

More like this
Related

Ghid complet pentru închirierea de platforme în Timișoara

Dacă ai nevoie să transporți vehicule sau echipamente grele...

Rochii de seară elegante și glamour

Rochiile lungi de seară sunt întruchiparea eleganței. Înțelege importanța...

Andia – De la Dela

Piesa "De la Dela" este o explorare a emoțiilor...

Păreri produse de detailing auto de la pro-detailing.ro?

Atunci când vine vorba de îngrijirea mașinii mele, calitatea...