Interviu: Bogdan Negroiu( El Negro): « Amprenta individului care ascultă reggae este una deschisă, are o viziune clară, vrea să călătorească, vrea să schimbe ceva, să cunoască »

Date:

5 Februarie în club Fabrica manifestul << Republik  verde>>, concert tribut Bob Marley

Ne apropiem cu paşi mărunţi de ziua de 5 februarie care nu este o zi ca oricare. Deja este una tradiţională pentru iubitorii de muzică reggae. Trupa El Negro pregăteşte în această zi, tradiţionalul festival, Tribut Bob Marley. Cu o tradiţie de 6 ani, evenimentul va avea loc în club Fabrica de la ora 21:00. Alături de baieţi vor urca pe scenă şi trupa Darauf,  Dj Raizah sau Kaya Foundation. Şi pentru că Redacţia4fun susţine mişcarea reggae vă oferim un interviu realizat cu solistul trupei El Negro, Bogdan Negroiu.

R4f: Bogdan, când ai descoperit muzica reggae?

Bogdan: Pot spune că relativ recent, de vreo 12, 13 ani, având în vedere că muzica reggae există de când e istoria muzicii moderne, dar numai la noi e considerată un ozn. Şi eu am tot umblat pe la jurnalele de muzică, eram pasionat de muzică, iar muzica reggae a venit uşor către mine. În 1999 când am facut proiectul El Negro ştiam că vreau să cânt altceva şi la sala de repetiţii am încercat mai multe genuri. A decurs normal, într-un an de zile cântam reggae ca şi cum asta aş fi făcut toată viaţa.

R4f: În momentul apariţiei voastre erau la modă trupele dance. Nu v-aţi gândit să vă aliniaţi şi voi acestui trend?

Bogdan: A fost un curent uriaş atunci când piaţa muzicală românească se caracteriza prin dance şi în tot curentul acesta am apărut noi. Din păcate ne-a influenţat şi pe noi direcţia asta pentru că au fost câteva piese care aveau caracter mai comercial, şi încă mai avem de luptat cu această imagine, deşi trupa El Negro s-a schimbat foarte mult în ultimii 5-6 ani, dar asta e imaginea. Din păcate te laşi angrenat pentru că lucrezi cu o casă de discuri care te presează, vrea să vândă, dar după caţiva ani nu te mai interesează partea comercială.

R4f: Acum 10 ani era curentul dance, acum este curentul pop-corn. Noi avem obişnuinţa de a ne duce în turmă. Cum ţi se pare acest lucru, faptul că ne ducem cu valul?

Bogdan: Cred ca asta se întamplă şi în lume,  chiar dacă sunt artişti  mari e aceeaşi poveste, noi ne batem cu dance ei se bat cu maneliştii, cu alte hituri pe acelaşi trend. Cam asta se întamplă mai ales că tot showbiz-ul este înlănţuit între casele de discuri, este o mafie atât aici cât şi în afară, iar dacă la radio auzim piese care au acelaşi stil este pentru că cei de la radiouri sunt corupţi şi funcţionează pe sistemul bani. Curentele sunt generate de casele de producţie. Vedem artişti frumoşi pe scenă, la televizor, dar ei sunt nişte marionete, oameni angrenaţi în sistem.

R4f: În prezent aţi semnat cu vreo casă de discuri?

Bogdan: Nu. E prima oară când am spus fără casă de discuri. Am lucrat cu Cat Music, A&A Records, dar atât timp cât oricum nu vindem prea mult nu are rost să ne mai băgăm şi la o casă de discuri.

R4f: Dar nu vă împiedică la promovare? Mai puteţi intra pe posturi muzicale?

Bogdan: În cazul nostru pierderea a fost infirmă. Posturile comerciale oricum nu dau reggae pentru că au o politică foarte rigidă. Albumul nostru se vinde on-line, oamenii au dat bani pe el ceea ce este incredibil, şi astfel susţin mişcarea Republik Verde. Din păcate sunt foarte mulţi artişti talentaţi care sfârşesc prin a lucra în restaurante, benzinării pentru că nu se pot susţine din muzică, şi pe cei care îi vedeţi la TV mulţi mai au încă un job. Asta e industria şi fanii contează enorm. Puterea lor este uriaşă!

R4f: Însă acum putem asculta reggae  la emisiunea pe care o realizezi la radio 3net Florian Pittiş. Cum s-a născut emisiunea Republik Verde?

Bogdan: Dintr-o idee amuzantă. Fiind o gaşcă care cultivă antişabloanele avem un alt stil de viaţă, mai special zicem noi, şi la un moment dat când eram la studio au urmat o serie de replici amuzante de la om la om. Şi din amuzament şi din spontaneitate am zis că ar trebui să ne facem emisiune la radio. În acel moment am pus mâna pe telefon ne-am sunat managerul şi i-am zis:<< Dumitru, vrem o emisiune la radio! Sună-ne să ne spui când. Pa!>> În cinci minute ne-a sunat înapoi şi ne-a zis: <<Radio 3net, alegeţi-vă între marţi şi miercuri de la 12:00>>. Chiar se poate? Ne întrebam uimiţi. Şi cu Republik Verde am pornit mai târziu pentru că iniţial a fost Unda Verde. Dar pentru că mai exista o emisiune la un alt radio cu acest titlu a trebuit să schimbăm şi am ales Republik Verde. În  acest moment Republik Verde începe să fie percepută ca un manifest. Oamenii au nevoie de un sistem în care să se asocieze, iar sistemul din România te trimite către zone solitare, vrei să fii cât mai rau, într-un fel te izolezi tu cu tine, şi singurii care mai evadează pot ajunge la Republik Verde.

R4f: Cum ai caracteriza publicul care ascultă reggae?

Bogdan: Amprenta individului care ascultă reggae este una deschisă, are o viziune clară, vrea să călătorească, vrea să schimbe ceva, să cunoască, are o anumită sensibilitate către firea umană, este open mind.

R4f: Pregăteşti alături de baieţii din trupă evenimentul devenit deja tradiţie în Bucureşti, Tribut Bob Marley. Spune-ne mai multe despre acest proiect.

Bogdan: E un eveniment cu rădacini, are deja 6 ani şi a pornit din nevoia de a face ceva. Prima oară l-am facut în cadrul unui show preluat de Atomic, iar lumea vine din ce în ce mai mult şi e surprinzător să vezi tineri de 16 ani cu tricouri Marley care ştiu versurile. E foarte draguţ să vezi o grupare de oameni care rezonează la sintagma asta. Tributul uneşte oameni, Bob Marley dupa moartea lui uneşte lumea. Muzica e mai puternică decât politica, muzica e mai puternică decât orice, ea rezonează la interiorul uman!

R4f: Mai pregătiţi şi altceva în cadrul acestui eveniment?

Bogdan: Ne-am obişnuit să-l facem mai lucrat, e gândit în cadrul unui show, vom avea şi proiecţii. Este un festival de reggae şi alături de trupa El Negro vor fi Darauf, o trupă nouă de reggae, Dj Raizah, Kaya Foundation.

R4f: Fenomenul de reggae este la o scară mai largă?

Bogdan: Începe să fie. La nivel de trupă este mai greu să cânţi cu şapte oameni pentru că te poţi lovi de elemente organizatorice stupide, ai nevoie de masă, cazare, dar la nivel de solist, dj este mai simplu şi este un curent care evoluează.

R4f:V-aţi gândit la vreo colaborare cu Mr Levy? Îmi răsună în cap piesa ”Şi când plâng eu râd”.

Bogdan: Avem deja o piesă cu Levy pe noul album, e recentă. Ne-am gândit să-i facem clip, dar e foarte greu să alegi din cele 16 piese cât are albumul. Piesa se numeşte ”Să colorăm blocurile gri” şi are cam acelaşi mesaj ca ”Şi când plâng eu râd”.

R4f:Ce planuri mai are trupa El Negro anul acesta?

Bogdan: Avem o caravană foarte importantă care dacă ne-ar ieşi mi s-ar părea cel mai important moment al carierei mele. Caravana constă în muzica live, pe gratis şi pe străzi, însa nu vreau să dau mai multe detalii acum. Mai avem un acoustic tradiţional..sunt câteva proiecte, dar mi-e frică să vorbesc acum despre ele.

 

 

 

 

 

Materialul il puteti citi si pe site-ul partenerilor nostri de la  reportervirtual.ro

Ti-a placut articolul? Trimite mai departe:

1 COMENTARIU

  1. […] Au urcat pe scena Darauf, Kaya Foundation, Raizah si, desigur, capul rautatilor El negro in frunte in Bogdan Negroiu, caruia Daniela i-a luat un interviu inainte de eveniment pe care-l puteti citi aici. […]

Comentariile sunt închise.

spot_imgspot_img

More like this
Related

Rochii de seară elegante și glamour

Rochiile lungi de seară sunt întruchiparea eleganței. Înțelege importanța...

Andia – De la Dela

Piesa "De la Dela" este o explorare a emoțiilor...

Păreri produse de detailing auto de la pro-detailing.ro?

Atunci când vine vorba de îngrijirea mașinii mele, calitatea...

Zile şi Nopţi, noul single al lui Pepe alături de Nico

Nico şi Pepe lansează o piesă nouă, "Zile şi Nopţi" iar restul se rezolvă...