Recenzie | Here comes the boom/Categorie grea in actiune (2012).

Date:

 

WFTCRMImageFetch

 

Daca va era dor sa vedeti o comedie usoara care sa se asimilize si cu lumea sportului, atunci Here comes the boom/ Categorie grea in actiune (2012) este solutia, care cu siguranta va va face sa zambiti… O comedie care va fi pe gustul barbatilor, dar sip e cel al femeilor deopotriva, reusind suprinzator sa cuprinda o mare gama de genuri… Reusind in stil mare.

Lumea sportului in general pare sa fie un subiect amplu pentru regizorii de la Hollywood, reusind sa aduca la lumina ori capodopere apreciate atat de public cat si de critica, ori adevarate esecuri care se vor “stinge” usor-usor. Filmul de fata, Here comes the boom/Categorie grea in actiune, nu poate fi catalogat la nici una din exemple, fiindca te cucereste pe alocuri, dar imediat “reuseste” sa strice momentul prin prezenta inevitabilelor clisee cu care ne-am obisnuit in acest gen. Personal, am indragit sa-l vizionez si asta datorita unor scene cu adevarat bine facute, care m-au facut sa trec cu vederea momentele cliseistice.

De data acesta drept subiect principal este lumea MMA (Mix-Martial Arts), un sport care are multi fani pe intreaga planeta, reusind de la an la an sa capete si mai multa cebritate in favoarea unor competitii ca K1. In acest caz, cel care ne va introduce in aceasta lume este profesorul de biologie Scott Voss (Kevin James), care, din cauza unor scaderi de buget la colegiul la care preda si eventual excludere din programa scolara a cercului de muzica din cazua lipsei de fonduri, va fi nevoit sa invete tainele luptelor in cusca (cum sunt denumite generic), si asta printr-o circumstanta neobisnuita… Scopul sau este acela de a pastra in colegiu un cercul de muzica la care participa o mare parte din elevi, dar si sa-l ajute pe profesorul de muzica Marty Streb (Henry Winkler) sa-si pastreze postul. Din acel moment, pentru Scott aceasta situatie devine obiectivul sau nr. 1, acesta punandu-si toate resursele materiale si spiritual la dispozitie. Insa nu o va face singur… here-comes-the-boom-2012In ajutorul sau vor veni un imigrant olandez Niko (Bas Rutten),  antrenor de MMA si yoga, care il va si antrena (in schimbul ajutorului pe care i-l va oferi Scott pentru obtinerea cetateniei americane) si secretara scolii Bella Flores (intr-o forma fizica de zile mari, insa singurul lucru notabil pentru ea in film!). Acesta incepe usor usor sa stranga mare parte din bani, castigati in urma luptelor desfasurate in turnee la nivel inferior, insa in urma unor situatii neprevazute, ajunge sa lupte intr-un turneu de UFC (Ultimate Fighting Championship), desfasurat in Orasul-Pacatelor Las Vegas, nivel la care Scott nu era inca preagtit. Dar totul se va desfasura conform planului, si cum era si prevazut, va castiga lupta ce ii va aduce banii mult doriti pentru pastrarea cercului de muzica. Insa, pe langa toate acestea, isi va castiga respectul de sine, dar si al intregii scolii, el neavand o viata tocmai perfecta, aproape derizorie am putea spune.

Unul din lucrurile care m-au suprins placut este performanta lui Kevin James in film, intrucat la inceput am crezut ca va fi o comedie prostuta, cu scene de un umor indoielnic, mai ales din cauza trailerului. Insa lucrurile au stat cu totul si cu totul altfel… Avem parte de o comedie cu accente de drama, de actiune, combinatie care a reusit sa trezeasca pe alocuri interesul pentru acesta pelicula. Spun pe alocuri din cauza unor clisee omniprezente, aproape fara success, pe parcursul filmului, lucru, dupa cum am spus si anterior, pot fi omise usor. Actorul din rolul principal este cunoscut pentru partituri mult mai comice (Hitch, Grown Ups), fata de acest film, care reuseste sa faca un rol foarte bun. Usor previzibil, dar bun. De altfel si partenrii lor is fac datoria cum se cuvine, reusind sa creeze o chimie in tre ei, poate nu cea mai buna, insa cu acel gram de acceptabilitate din partea unui public pretentios. Poate singura pe care nu am putut sa o regasesc este personajul Salmei Hayek (Bella) care pare a fi dintr-o alta poveste. Situatiile se vor decurge intru mod fluent, accentuat, vazandu-se contributia regizorului (n.r. Frank Coraci) pentru o moderare a evenimentelor, in ritm cursiv, si nu foarte rapid, fara substanta. Chiar daca Frank are in palmares comedii care par sa nu aiba nici un pic de farmec (cum ar fi Click(2006) sau Around the World in 80 Days (2004)), de data acesta a adus ceva care ofera acestei comedii o alta valoare – dramatismul. Povestea pare a fi simpla si chiar prevazatoare, insa exista scene care au fost gandite si puse in plan foarte bine. Printre ele fiind scena antrenamentelor lui Scott cat si cele ale luptelor din turnee (cea mai reusita fiind desigur, cea a luptei finale). Avand in vedere ca subiectul filmului se axeaza in principal pe lumea MMA, iubitorii acestui sport vor avea placerea sa-i regaseasca pe unii dintre practicantii acestui sport, cum ar fi Wanderlei Silva, Bruce Buffer sau Jacob “Stitch” Duran, fiecare interpretandu-si propriul rol. here-comes-the-boom-324894l-imagineDesigur, fiecare dintre adversarii lui Scott din cusca au o veridicitate absolut suprinzatoare, astfel reusind sa creeze cateva scene de lupta destul de bune.

Un alt punct forte al filmului care cu adevarat surprinde este coloana sonora, potrivita pentru fiecare moment in sine, cele mai spectaculoase melodii fiind cele din momentul intrarii in cusca a fiecarui luptator… Astfel veti regasi cantece de la genul soul (Holy Holy – Neil Diamond) la rock (Boom – P.O.D.) Ramanand la capitolul muzica, in una dintre scene este dezbatut acest lucru cu privire la melodia de intrare a unui luptator, scena de un umor de buan calitate, cu referiri parodice catre acest tip de eveniment.

De altfel, in film se vor face o multitudine  de referiri, incepand de la scene ce vor aduce aminte de filme ca The Hangover Part 2 (2011) (scena din aeroport), Warrior (2011) (scena luptei finale) sau Rocky (1976) (scena de final a luptei), sau chiar cu privire la lumea sportului.

Daca tot am evidentiat atuurile peliculei, punctele slabe pot fi cuprinse intr-un tot al cliseelor, ultra-utilizate in acest tip de comedie, fara sens, incepand de la scenele dintre Scott si Bella si terminand cu deznodamantul povestii, care este mai mult decat previzibil.

Nu este cel mai bun despre acest tip de sport (personal, la aceasta categorie as include Warrior (2011), cel mai bun film despre box/MMA vreodata realizat, cu adevarat o capodopera cinematografica), insa cu siguranta va va face sa va simtit bine vizionandu-l, fiind perfect pentru o seara minunata de sfarsit de week-end.

Rating personal: 6.5/10.

Ti-a placut articolul? Trimite mai departe:
Bogdan Niculaehttp://www.niculaebogdan.ro
Sunt cel care se agită, vorbeşte mult şi îi enervează pe cei din redacţie cu idei :)) Coordonator Proiect Redactia4FUN, site de stiri realizat de tineri pentru tineri. Sunt fan ....4FUN :)
spot_imgspot_img

More like this
Related

Ghid complet pentru închirierea de platforme în Timișoara

Dacă ai nevoie să transporți vehicule sau echipamente grele...

Rochii de seară elegante și glamour

Rochiile lungi de seară sunt întruchiparea eleganței. Înțelege importanța...

Andia – De la Dela

Piesa "De la Dela" este o explorare a emoțiilor...

Păreri produse de detailing auto de la pro-detailing.ro?

Atunci când vine vorba de îngrijirea mașinii mele, calitatea...