Graffiti …intre fun si arta

Date:

Fenomenul Graffiti s-a facut cunoscut si in Romania dupa revolutia din 1989, atunci  cand un astfel de „desen” sau „mazgaleala pe pereti” surprindea pe toata lumea, intr-un mod mai mult sau mai putin placut.

Tinerii si cei „destupati” la minte puteau sa vada arta din graffiti, iar restul….ii considerau pe acesti tineri niste golani care strica aspectul orasului , cu toate ca multe locuri „mazgalite” cu graffiti aratau mult mai bine dupa ce au fost pictate decat inainte.

Fenomenul s-a nascut in Statele Unite undeva la mijlocul secolului trecut, atunci cand tineri nonconformisti isi exprimau trairile vizavi de fenomenele sociale din state prin „tag-uri” (semnaturi) dupa care prin graffiti. Temele abordate in acea perioada erau legate de saracia din ghetto-uri si discriminare.

Fenomenul graffiti a devenit parte a culturii stazii din Statele Unite, fiind unul dintre cele 4 elemente ale culturii hip hop, alaturi de : Breakdance, MC si DJing.

Unul dintre  cei care au pus bazele graffiti-ului in SUA se semna cu pseudonimul TAKI 183.

Fenomenul a fost interzis in anii `80, iar lupta autoritatilor cu artistii strazii a dus la descurajarea fenomenului. Ulterior autoritatile au recunoscut valoarea acestor artistii, oferindu-le locuri speciale pentru a se exprima:)

La fel s-a intamplat si in Romania :D, desigur la o proportie mult mai mica, actiunile organizate la noi sunt foarte rare, iar artistii se exprima cum pot si pe unde pot 😀

Dupa aceasta scurta istorie a fenomenului, intr-un mod foarte simplist dorim sa va prezentam un site ce apartine unor „artisti ai strazii” din Romania care realizeaza adevarate opere de arta din graffiti.

Site-ul se numeste:subasalt.ro si va ofera informatii utile despre fenomen, daca vreti sa aflati mai multe 😀

In plus aveti multe poze ale unor graffiti realizate la noi: pereti, trenuri, metrouri. Pe site aveti inclusiv  tutoriale despre graffiti, daca vreti sa „bagati” la cap :D.

Blogul site-ului este actualizat destul de recent, chiar daca site-ul in sine este „un pic” in urma 😀 cu toate acestea  merita sa aruncati un ochi.

Noi va prezentam cateva mostre ale unor graffiti made in Romania 🙂

Ti-a placut articolul? Trimite mai departe:
Bogdan Niculaehttp://www.niculaebogdan.ro
Sunt cel care se agită, vorbeşte mult şi îi enervează pe cei din redacţie cu idei :)) Coordonator Proiect Redactia4FUN, site de stiri realizat de tineri pentru tineri. Sunt fan ....4FUN :)
spot_imgspot_img

More like this
Related

În cât timp se recuperează investiția în panouri solare?

Atunci când cineva alege să investească în panouri solare,...

Ghid complet pentru închirierea de platforme în Timișoara

Dacă ai nevoie să transporți vehicule sau echipamente grele...

Rochii de seară elegante și glamour

Rochiile lungi de seară sunt întruchiparea eleganței. Înțelege importanța...

Andia – De la Dela

Piesa "De la Dela" este o explorare a emoțiilor...