GOOGLE SERBEAZA 200 DE ANI DE LA NASTEREA LUI CHARLES DICKENS

Date:

Cine n-a citit „Marile Sperante”, cine nu s-a delectat cu „Aventurile lui Oliver Twist”, cine n-a palpitat, picurand lacrimile copilariei pe paginile romanului „David Copperfield”?

Ziua de 7 februarie 1812 nu trebuie uitata. In acea zi, acum exact doua secole, s-a nascut Charles Dickens, unul din monstrii sacri ai literaturii universale.
Charles John Huffam Dickens, caci acesta era numele complet al romancierului, s-a nascut intr-o familie fericita, de mici nobili, inconjurat de sapte frati si surori, opt cu el cu tot.
Fericirea familiei n-a durat insa decat pana in ziua cand tatal sau a pierdut o mare suma de bani la jocurile de noroc si, neputand s-o plateasca, intreaga familie a fost trimisa la inchisoarea datornicilor. Asa era atunci obiceiul.
La 12 ani, viitorul romancier a reusit sa se angajeze la o fabrica de crema de ghete, iar la 15 ani il gasim lucrand intr-un birou de avocatura. Acolo a invatat sa stenografieze si, cu aceasta calificare, s-a apucat sa faca reportaje de senzatie pentru un ziar local.
Asa a debutat viitorul mare romancier pretuit de la inceput ca un reporter talentat. Chiar in anul casatoriei cu Catherine Hogarth, langa care a avut de altfel zece copii, reporterul talentat este insa atras de literatura.

Primul sau roman apare ca serial in ziar, in perioada 1836-1937. Tot ca serial apare si urmatorul roman, cunoscutul „Aventurile lui Oliver Twist”, intre 1837 si 1839. Succesul este remarcabil, iar in America, unde pleaca in 1942, insotit de familie, va cunoaste gloria.
Timp de 29 de ani, Dickens a publicat 18 romane, toate ramase piese de referinta in literatura universala, traduse in nenumarate limbi, devenite ulterior filme sau piese de teatru. In fata fostului ucenic de la fabrica de crema de ghete, se inclina intelectualitatea a doua continente.

In ziua de 9 iunie 1865, Dickens este implicat intr-un accident de cale ferata, care ii va afecta grav sanatatea. Ranit, isi aminteste deodata ca abandonase in vagonul avariat manuscrisul romanului „Our Mutual Friend” (Prietenul nostru comun), reuseste sa revina in tren si isi recupereaza manuscrisul, cu pretul agravarii ranilor primite.

Dupa relativa insanatosire, abandoneaza scrisul si nu mai publica nimic altceva. „Our Mutual Friend” avea sa fie utimul roman din cariera literatului.

O intalnire cu cititorii din SUA, care a avut loc in ziua de 2 decembrie 1867 va contribui la deteriorarea si mai grava a starii sale de sanatate. Dupa doi ani si jumatate, la 9 iunie 1870, moare in urma unui atac de cord. Este inmormantat in Catedrala Westminster, insa va continua sa traiasca in inimile noastre ori de cate ori vom parcurge insetati randurile romanelor scrise de el.

sursa: wikipedia.com

Ti-a placut articolul? Trimite mai departe:
spot_imgspot_img

More like this
Related

Ghid complet pentru închirierea de platforme în Timișoara

Dacă ai nevoie să transporți vehicule sau echipamente grele...

Rochii de seară elegante și glamour

Rochiile lungi de seară sunt întruchiparea eleganței. Înțelege importanța...

Andia – De la Dela

Piesa "De la Dela" este o explorare a emoțiilor...

Păreri produse de detailing auto de la pro-detailing.ro?

Atunci când vine vorba de îngrijirea mașinii mele, calitatea...