Expoziție de zile mari la Timișoara: Invazie ’68 Praga

Date:

Timișoara este gazda unuia dintre cele mai importante evenimente culturale ale anului: ”Invazie ’68 Praga’’. Lucrări ale faimosului fotograf ceh Josef Koudelka sunt prezentate într-o expoziție organizată de către Institutul Francez din România în parteneriat cu Centrul Ceh din București. Expoziția a sosit în România în toamna anului trecut cu prilejul aniversării a 45 de ani de la invazia Cehoslovaciei, când forțele militare din Uniunea Sovietică și aliații ei din Pactul de la Varșovia, cu excepția României, au invadat Cehoslovacia.invazie 86 Praga

În timpul celor șapte zile din august 1968 Josef Koudelka, pe atunci în vârstă de treizeci de ani, a realizat o serie de fotografii pe care a reușit ulterior să le scoată din țară, emigrând în Franța. Fotografiile lui au fost publicate de agenția Magnum Photos în 1969, în numeroase reviste internaționale cu ocazia împlinirii unui an de la invazie, fără a menționa numele autorului. În același an, Overseas Press Club i-a conferit fotografului ceh anonim un premiu important, medalia de aur Robert Capa. Abia în 1984, după moartea tatălui său (care rămăsese în Cehoslovacia), când amenințarea represaliilor împotriva familiei a dispărut, Josef Koudelka a recunoscut public pentru prima oară că el este autorul instantaneelor. Fotografiile realizate în cele șapte zile dramatice ale invaziei au devenit un simbol al luptei pentru libertate și sunt considerate astăzi lucrări clasice ale fotojurnalismului postbelic, Koudelka fiind considerat în prezent unul dintre cei mai importanți fotografi contemporani din lume.

Expoziția Invazie ’68 Praga poate fi vizitata pana pe 6 aprilie

Expoziția poate fi vizionată la Halele Timco de pe strada Circumvalațiunii până la data de 6 aprilie, de marți până duminică, între orele 10,00-19,00. În cadrul acestui eveniment cultural opt membri ai Asociației Hexagone din Timișoara stau la dispoziția vizitatorilor, în calitate de mediatori ai expoziției, oferind informații despre Josef Koudelka și lucrările sale. ”Koudelka a reușit să surprindă niște cadre excepționale. Îmi plac din ce în ce mai mult pozele… Exprimă atât de clar atmosfera de pe străzile Pragăi încât ma simt acolo, în mijlocul invaziei”, mărturisește Patricia Sima, mediatoare a expoziției.

Cu ocazia vernisajului a fost lansată și versiunea în limba română a albumului „Invazie ’68 Praga”, publicat de editura Art, care cuprinde 249 de fotografii, majoritatea nepublicate până acum. De asemenea, cartea cuprinde textele declarațiilor oficiale, mărturii din perioada respectivă și un studiu al evenimentelor din august 1968. „Această expoziție și carte este despre invazia la care România – singura țară dintre țările semnatare ale Pactului de la Varșovia – a refuzat să participe. În plus, de România mă leagă și o amintire personală – am fost aici de multe ori și iubesc această țară”, spune Koudelka, care a vizitat România încă din anii ’60.

Ti-a placut articolul? Trimite mai departe:
spot_imgspot_img

More like this
Related

Ghid complet pentru închirierea de platforme în Timișoara

Dacă ai nevoie să transporți vehicule sau echipamente grele...

Rochii de seară elegante și glamour

Rochiile lungi de seară sunt întruchiparea eleganței. Înțelege importanța...

Andia – De la Dela

Piesa "De la Dela" este o explorare a emoțiilor...

Păreri produse de detailing auto de la pro-detailing.ro?

Atunci când vine vorba de îngrijirea mașinii mele, calitatea...