Adriana Trandafir, desemnată cea mai bună actriţă la Festivalul de Film din Cipru

Date:

Adriana Trandafir a fost desemnată cea mai bună actriţă la Festivalul de Film din Cipru, pentru rolul din „Europolis”, producţia fiind recompensată în cadrul evenimentului şi cu premiile pentru cea mai bună imagine, cea mai bună muzică şi cele mai bune decoruri.

Lansat în cinematografele din România în noiembrie anul trecut, filmul scris şi regizat de Cornel Gheorghiţă a fost recompensat de curând cu o serie de distincţii. Astfel, „Europolis” a primit premiul pentru cea mai bună actriţă, pentru cea mai bună imagine, cea mai bună muzică şi cele mai bune decoruri la cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film din Cipru, care a avut loc în perioada 30 septembrie – 16 octombrie.

Adriana Trandafir, interpreta rolului principal feminin, a fost apreciată drept cea mai bună actriţă la Festivalul Internaţional de Film din Cipru. În „Europolis”, Adriana Trandafir este Magdalena, o femeie din Sulina ce primeşte vestea că fratele său Luca, pe care îl ştia dus demult, a murit în Franţa, iar ea trebuie să plece pentru a recupera corpul. Pe drum, Magdalena este însoţită de fiul ei, Nae (interpretat de Áron Dimény). Ajunşi la celălalt capăt al continentului, pe malul Atlanticului, cei doi îl întâlnesc pe  Ata (Joseph Otteno), prietenul cel mai bun al lui Luca, ce le dezvăluie ultima dorinţă a acestuia înainte să moară. Moartea lui Luca le marchează drumul de întoarcere mai mult decât Magdalena şi Nae şi-ar fi putut închipui. Premiul pentru cea mai bună imagine a fost acordat lui Ovidiu Mărginean, premiul pentru cea mai bună muzică, pentru compozitorii Diego Losa şi François Petit, şi premiul pentru cele mai bune decoruri, a fost acordat lui Bogdan Ionescu.

Anterior, „Europolis” a primit premiul special al juriului la Festivalul Internaţional de Film Kimera din Italia şi premiul juriului ecumenic la Festivalul Internaţional de Film Golden Apricot, din Yerevan, Armenia. Totodată, la Festival des Films du Monde, Montréal, 2010, „Europolis” a primit menţiunea specială a juriului.

O coproducţie România/Franţa – „un eastern balcanic încântat de universul fantastic al prozei lui Mircea Eliade”, după cum afirmă regizorul -, lungmetrajul va fi lansat oficial în Franţa pe 2 noiembrie, fiind distribuit de Kanibal Films.

Regizor, producător, scenarist, Cornel Gheorghiţă este, de 20 de ani, profesor la ESAV (Ecole Supérieure d’Audiovisuel – Universitatea Toulouse II), iar din 2001, la ESMA (Ecole Supérieure des Métiers Artistiques), în Toulouse. Printre filmele semnate de el până în prezent se numără documentarele „Fanfaron Fanfaron”, „Mascarade” şi scurtmetrajele „Epava”, „Ziua începe noaptea”, „Luna Pork”, „Say Joe” etc.

„Europolis” a primit premiul HBO/TIFF 2005 pentru cel mai bun scenariu de lungmetraj, fiind şi printre scenariile premiate în 2008, la Paris, la Festivalul European de Film Independent (ECU).

[pro-player width=’520′ height=’420′ type=’video’]http://www.youtube.com/watch?v=vOtw-xI-Y-E[/pro-player]

foto:cinemagia

Ti-a placut articolul? Trimite mai departe:
spot_imgspot_img

More like this
Related

Ghid complet pentru închirierea de platforme în Timișoara

Dacă ai nevoie să transporți vehicule sau echipamente grele...

Rochii de seară elegante și glamour

Rochiile lungi de seară sunt întruchiparea eleganței. Înțelege importanța...

Andia – De la Dela

Piesa "De la Dela" este o explorare a emoțiilor...

Păreri produse de detailing auto de la pro-detailing.ro?

Atunci când vine vorba de îngrijirea mașinii mele, calitatea...