Recenzie Vestul singuratic la teatrul Nottara

Date:

Vestul singuratic nottaraO viziune asupra realităţii contemporane. Irlanda. Doi fraţi, un preot, o femeie îndrăgostită…Doar atât. Doar atât pentru a descrie multe. Pentru a descrie, de fapt, totul. Este incredibil cum aceşti trei oameni extrem de talentaţi (actorii Vlad Zamfirescu, Florin Piersic Jr., Andi Vasluianu) au reuşit să transpună pe o scenă de mai puţin de 15 metri pătraţi o întreagă poveste lungă, de fapt, mai multe poveşti lungi şi triste care se influenţează reciproc.

Realitatea într-un sat din Irlanda. Realitate crudă, limbaj fără inhibiţii (un pic prea dezinhibat în opinia mea), comportament nerafinat, oameni care au rămas la stadiul de nevoi fiziologice şi care trăiesc din amintirea unor ani în care poate fusese mai bine pentru toată lumea. Doar sinuciderea celui mai bun prieten-confesorul lor-preotul Welsh le trezeşte sentimentul de luciditate, bunătate şi umanitate, ce zăcea latent în ei încă din copilarie.

Parcă prea dură şi simplă viziunea regizorală, parcă prea „dezinhibat” limbajul şi parcă prea mult pesimism. Însă jocul actoricesc formidabil (pentru că, drept vorbind, este foarte greu să interpretezi astfel de roluri „închise” şi să adopţi astfel de limbaj timp de 3 ore) a făcut spectacolul mai mult decât interesant; prezenţa şi spiritul actorilor a transmis mai mult decât acest text citit ad-literam va putea vreodată transmite.

„Vestul singuratic”, text scris în 1997 şi nominalizat, doi ani mai târziu, la premiul Tony pentru cea mai bună piesă, face parte din „Trilogia Leenane” a lui McDonagh, alături de „Regina frumuseţii din Leenane” şi de „Craniul din Connemara”, cu care a fost nominalizat, tot în 1997, la premiul Laurence Olivier pentru cea mai bună comedie.

Vestul singuratic la teatrul Nottara cu Vlad Zamfirescu, Florin Piersic Jr. si Andi Vasluianu

„În copilărie nu ştim ce e bine şi ce e rău. Suntem amorali. Suntem inocenţi. Din cauza asta copiii care au făcut ceva rău nu ajung la închisoare – considerăm că nu sunt încă responsabili pentru faptele lor. Nu sunt încă civilizaţi. Sunt încă prădători. Sunt în perioada jurasică a evoluţiei. Dar îi iubim. Mai mult, copiii sunt, în ordinea mântuirii, modele! Doar fiind ca ei vom intra în Împărăţia Cerurilor! «Vestul singuratic» ne spune o poveste cu nişte oameni care au rămas, la 40 de ani, precum copiii”, a declarat regizorul.

Vestul singuratic  de: Martin McDonagh
Regia: CRISTI JUNCU
Distribuția:
Coleman – FLORIN PIERSIC JR.
Valene – VLAD ZAMFIRESCU
Welsh – ANDI VASLUIANU
Girlen – IOANA CALOTĂ / CORINA DRAGOMIR
Scenografia: CARMENCITA BROJBOIU
Traducerea: BOGDAN BUDEȘ

Spectacolul a avut premiera pe 29 martie 2015, iar in public au fost si colegii nostri 😉 ( Mihai si Alexandra )

Articol de  Blîndu Alexandra – R4FUN

Foto: Horia Petrascu

Ti-a placut articolul? Trimite mai departe:
spot_imgspot_img

More like this
Related

Ghid complet pentru închirierea de platforme în Timișoara

Dacă ai nevoie să transporți vehicule sau echipamente grele...

Rochii de seară elegante și glamour

Rochiile lungi de seară sunt întruchiparea eleganței. Înțelege importanța...

Andia – De la Dela

Piesa "De la Dela" este o explorare a emoțiilor...

Păreri produse de detailing auto de la pro-detailing.ro?

Atunci când vine vorba de îngrijirea mașinii mele, calitatea...