Lansare de carte| Matei Georgescu-Nici zen, nici psihanaliză, cartea (care trebuie) închisă

0
1589

 Matei Georgescu si-a lansat sâmbătă 2 iunie cartea numita  Nici zen, nici psihanaliză, cartea (care trebuie) închisă la Bookfest 2012. Cartea este scoasa de editura Cartea Daath, care a inteles cat de apreciat este psihanalistul Matei Georgescu de iubitorii acestui domeniu. Din pacate pentru mine nu am reusit sa ajung la Bookfest sambata, dar am bucuria sa il las pe „matei” prin intermediul unui video filmat la aceasta lansare sa va spuna cateva cuvinte…cuvine care poate va vor convinge sa cumparati cartea 😀

„Matei Georgescu propune cu temeritate şi subtilitate să gândim împreună filozofia zen şi psihanaliza.
   Lansează cu uşurinţă o sfidare gândirii noastre obişnută să închidă fie una, fie cealaltă în „casele lor metapsihologice şi filozofice” şi afirmă liniştit: Psihanaliza şi zenul se referă, în maniere specifice, la problematica (re)unificării.
   Am putea adăuga, cu siguranţă, la problematica libertăţii. Căci spre libertatea de a exista şi de a-i lăsa pe ceilalţi să existe ne îndrumă, acest eseu, cu îndemânarea celui care ştie să evite facilităţile gândirii sau cum ar scrie psihanaliştii, rezistenţele, obişnuite să rătăcească inteligenţa pe căile convenţionale şi confortabile ale obişnuinţei.
   A obliga gândirea să folosească căi necunoscute coincide cu demersurile psihanalizei contemporane şi regăsim în acest context, eforturile lui W. R. Bion de a defini „un aparat pentru a gândi gândurile”. Căci a folosi cuvintele, a avea gânduri, nu înseamnă în mod obligatoriu a gândi, susţine Bion. Gândirea este un proces dureros, dificil, „o achiziţie nouă a materiei vii”, care poate fi influenţat, modificat şi chiar distrus mult mai uşor decât ne putem imagina sau accepta.
   Matei Georgescu prelungeşte această deschidere psihanalitică şi avansează un mod de a gândi uitând frica de a pierde propria sa identitate sau propriul său sistem conceptual şi în felul acesta propune o lectură originală a conceptelor cu care atât psihanaliza, cât şi filozofia zen operează. (Nadia Bujor – psihanalist)

Matei Georgescu:

Corneliu Irimia:

Gianina Micu

Ti-a placut articolul? Trimite mai departe: