Interviu | Proiectul “Cu teatrul prin tara” a adus la Masca “Bolnavul inchipuit”

0
1765

Proiectul “Cu teatrul prin tara”  initiat de prietenii nostri de la Teatrul Masca s-a concretizat la jumatatea acestei luni prin punerea in scena teatrului de la Masca a spectacolului “Bolnavul inchipuit” ultima dintre comediile lui Moliere. Piesa a fost interpretata de actorii teatrului Al. Davila din Pitesti. In acelasi timp teatrul Masca a pus in scena in Pitesti piesa “Flecarelile Femeilor”.

bolnavul inchipuit davila 6Un spectacol inedit, cu dueluri verbale pline de umor, in care comicul este pe alocuri sustinut chiar prin forta de sugestie a personajelor pe care dramaturgul le aduce in scena!.  Piesa, la fel de actuala ca si acum 330 de ani, trateaza cu umor viciile la moda luate drept virtuti si-n ziua de azi: fatarnicia, ipocrizia si grandomania. Optimismul lui Molière nu este altceva decat un tratament prin arta asupra publicului aflat in suferinta , declara Mihai Malaimare, Directorul Teatrului.

 Ideea proiectului este pe cat de simpla pe atat de inedita; Teatrul Masca joaca o piesa pe scena teatrului X, iar teatrul respectiv prezinta la Masca simultan o piesa. In acest fel teatrele din provincie au ocazia sa dea ochii cu publicul bucurestean, iar actul artistic sa treaca de o serie de  bariere si idei preconcepute.

Piesa Bolnavul inchipuit pune in scena o poveste clasica; a omului care este dornic sa adune averi, despre dilema tinerelor de a se casatorii din dragoste / pentru bani :D, despre implicarea parintilor in relatiile tinerilor. Ne aduce in prim plan situatii des intalnite in viata de zi cu zi, atunci cand nu poti avea incredere nici macar in persoane apropiate. Chiar daca este o piesa scrisa acum peste 300 de ani, regizorul si jocul actorilor au reusit sa o transforme intr-o piesa actuala si  atractiva pentru public :). Regia piesei este semnata de Dan Tudor, iar in rolul principal il regasim le maestrul Emilian Cortea, un actor emblematic pentru teatrul pitestean in special, dar si pentru teatrul romanesc in general.

La finalul spectacolului am stat de vorba cu doi dintre tinerii spectatori prezenti in sala, cu actorul si regizorul Emilian Cortea de la  teatrul Al. Davila din Pitesti, dar si cu domnul Stefan Livadaru de la Teatrul Masca.

Interviu Emilian Cortea

Foto Bolnavul inchipuit

bolnavul inchipuit davila 8 bolnavul inchipuit davila 1 bolnavul inchipuit davila 3 bolnavul inchipuit davila 6

Ti-a placut articolul? Trimite mai departe: