Interviu Jocko, coregraful trupei Blockbusters Crew

Date:

Pentru mine dansul ca si coregrafie, ca miscare este mai putin important, mai importanta este atitudinea pe care o ai, cat de mult reusesti sa transmiti prin ceea ce faci…

Street dance-ul este un stil de dans destul de popular în ziua de azi, deşi a reuşit cu greu să se impună pe piaţa românească. Apărut în anii ’70 în Statele Unite este în general folosit pentru a descrie dansurile hip hop (breakdance, popping, locking, house dance, electro dance). Aceste tipuri de dans le vedem din ce în ce mai des la televizor, devenind în ziua de azi atât un exerciţiu fizic, cât şi o artă. Deşi la început a fost un stil de dans ce a evoluat în stradă, acum asistăm la adevărate şcoli de street dance care ne învaţă mai întâi de toate a avea atitudine. Şcoala de Street Dance România este una dintre aceste şcoli. Ea este baza trupei Blockbusters Crew, una dintre trupele de dans care a reuşit să se remarce prin originalitate şi atitudine în semifinala Românii au talent. Şi cum orice elev are un mentor, mai jos urmează un interviu cu unul dintre coregrafii şcolii de dans Street Dance România, şi totodată coregraful trupei Blockbusters Crew, Jocko( Paul).

R4fun: Cum a luat fiinţă Şcoala Street Dance România?

Jocko: Şcoala Street Dance România a apărut în 2004 , dar eu sunt în trupa de dans din 2009. Şcoala a  fost înfiinţată de un baiat  care a venit în Bucureşti şi a zis că vrea să-şi facă şcoală de dans, iar încăpăţânarea asta a lui până la urmă a dat rezultate. După caţiva ani buni a reuşit într-adevar să-şi înfiinţeze o şcoală de dans. La început, fiind street dance-ul la început în România avea mai puţin succes însa cu timpul s-a redresat.

R4fun: Câte grupe de dans pregăteşti în momentul de faţă?

Jocko: În momentul de faţă pregătesc două  grupe, una de începători şi una de avansaţi, însă ambele grupe au urmat un ciclu de 3 luni de zile. Pentru mine dansul ca coregrafie, ca mişcare este mai puţin importanat, mai importantă este atitudinea pe care o ai, cât de mult îţi doreşti să dansezi, cât de mult reuşeşti să transmiţi prin ceea ce faci. O coregrafie e simplă, dar tu prin atitudinea ta şi prin dorinţa  de a dansa îi dai culoare. Deci coregrafiile  sunt destul de simple, fiind vorba de mişcare de dans nu este o trupă, nu are ce să ne grăbească, să trecem peste toţi paşii pe care ar trebui să-i urmăm. Punem foarte mult accent pe ideea de atitudine, dorinţa  de a reuşi să transmiţi

R4fun: Abordaţi mai multe stiluri de dans (Hip Hop, R&B,  Dance, House Dance, Break Dance). Prin ce vă diferenţiaţi de celelalte şcoli de dans care practică aceleaşi stiluri ca şi voi ?

Jocko: În primul rând  noi  încercăm să le oferim o continuitate pentru că dacă vii aici nu o să ieşi dansator decât dacă îţi doreşti, dar încercăm să le oferim această continuitate. Trupa Blockbusters Crew este trupa înfiinţată de mine, reprezentăm această şcoală de dans, şi sunt în momentul de faţă persoane care au urmat cursurile câteva luni şi au reuşit să intre în trupă, mai sunt şi alte persoane care au reuşit într-un an, doi. Trupa de dans are în momentul de faţă 15 membrii, avem şi juniori cu care lucram separat, juniorii sunt 8 în momentul de faţă.. Pe lângă aceste cursuri de dans pe care le facem, organizam lunar petreceri de socializare doar pentru şcoala noastră de dans. Ne-am gândit că oferind această petrecere lunară îi va ajuta  să se cunoască mai bine şi să ne apropiem mai mult,  să scape de blocaj, să nu se mai gândească că noi suntem coregrafii, iar ei elevii şi să fie o distanţă între noi.

R4fun: Dacă tot am vorbit despre cursanţi, cum i-ai caracteriza pe cei care abordează acest stil de dans, ca şi personalitate, atitudine, vârstă?

Jocko: Ei fiind destul de mici, părinţii încă mai au control asupra lor şi pe noi ne bucură acest lucru deoarece părinţii încep să înţeleagă acest stil de dans, că nu este vorba de o vagabonţeală cum se interpreta la început, şi asta datorită faptului că pe la televizor au început să apară tot felul de artişti care au dansatori din acest domeniu, videoclipuri care pun accent pe acest stil de dans. Fiind vorba de dans, nu există limită de vârstă pentru a dansa. Vorbind de această grupă vârsta minimă este de 13 ani, iar vârsta maximă este de 20, deci această grupă lucrează de 3 luni, nu au aşteptat dupa alţi cursanţi care erau începători, au pornit toţi de la acelaşi nivel.

R4fun: Mi-ai vorbit despre comunicarea internă, dar cum comunicaţi extern? Cum reuşiţi să ajungeţi la un public pe care vi-l doriţi, cum atrageţi cursanţi către şcoala de dans?

Jocko: Acum eu vorbesc din punctul meu de vedere al unui instructor. Noi am reuşit să formăm o bază de date, multe persoane care sunt interesate de evenimentele organizate de noi, de cursurile noastre, de ofertele pe care le aducem, pentru că tot timpul venim cu oferte, tipuri de cursuri diferite. Prin internet reuşim să comunicăm cel mai bine, să păstrăm legătura între noi, dar ne ajută foarte mult şi caracterul cursanţilor pe care îi avem în momentul de faţă care au reuşit să atragă şi alţi prieteni către acest stil de dans.

R4fun: Care este cel mai apropiat eveniment pe care îl organizaţi?

Jocko: Anul acesta va fi a doua ediţie a Street Dance Star, un concurs între licee, din fiecare liceu se înscrie dansatori elevi care îşi vor reprezenta liceul, vor fi semifinale, se va califica din fiecare sector cate 4, însă se mai lucrează la strategie. În finală vor fi 24 de băieţi şi 24 de fete, iar o fată şi un băiat va câştiga concursul Street Dance Star.

R4fun: Cu ce v-a ajutat experienţa participării la Românii au talent ?

Jocko : Faptul că am intrat în această emisiune ne-a ajutat ca şi experienţă foarte mult, am învăţat  multe lucruri, am văzut cum sunt repetiţiile, ne-am dat seama de multe lucruri pe care noi nu credeam ca sunt aşa. Am stat ore întregi la repetiţii…

R4fun: Am citit pe blogul lui Andi Moisescu că voi va număraţi printre câştigătorii lui…..

Jocko: Da, am citit şi noi acest lucru , este părerea dumnealui, pe noi ne bucură foarte tare, însă nouă ne pare  rau că nicio trupă de dans nu a fost în finală.

R4fun: Aţi mai participa la următoarea ediţie, sau la următoarele ediţii?

Jocko: Sincer, cu această formulă nu, pentru faptul că noi am încercat, în plus nu este corect faţă de alţii să încercăm tot timpul. Însă dacă aş putea să pregatesc altă trupă care să participe în condiţiile astea da, aş accepta.

R4fun : Coregrafiile sunt făcute în întregime de tine ?

Jocko: Da, coregrafiile pe care le facem în trupa de dans, la şcoala de dans sunt făcute de mine, nu adaptam coregrafii din alte părţi .

R4fun: Cu ce artişti colaborezi sau ai colaborat?

Jocko: Colaborez cu Marius Nedelcu de 2 ani jumătate.La casting am mers de fapt cu altcineva  însă am reuşit să ne înţelegem şi să colaborăm. Dar ce este important pentru mine este că am o colaborare foarte bună cu el şi nu-mi permit să lucrez în altă parte cu alt artist, pentru că el este foarte corect, nu am avut în 2 ani de zile nicio problemă unii cu alţii, ne întelegem foarte bine, plecăm în multe locuri, lucruri care ne apropie foarte mult. Am mai colaborat pentru câteva concerte şi cu alţi artişti, am făcut câteva coregrafii pentru Tara…

R4fun : Ce proiecte de viitor ai?

Jocko : Am început demersul de a înfiinţa o şcoală de dans pentru copii, o şcoală care să poată oferi cursuri de dans gratuite pentru copiii care îşi doresc să danseze, dar nu-şi permit. Este unul dintre proiecte pe care eu îmi doresc să le realizez cât mai curând. Alt proiect este Street Dance Star, cel despre care am vorbit anterior, este un proiect interesant în care pun mult suflet şi îmi doresc să iasă bine.

Ti-a placut articolul? Trimite mai departe:

1 COMENTARIU

  1. sunt super interesata de acel proiect de street dance pt cei ce nu’si permit sa dea bani………mi’am dorit dintotdeauna sa fac street insa aflandu’ma intr’o situatie financiara precara nu mi’ai permis decat sa merg la cursurile gratuie de promovare:( …:D ar fi de’a dreptul genial daca s’ar infaptui treaba asta…astept cu interes viitoarele progrese sau vesti:D

Comentariile sunt închise.

spot_imgspot_img

More like this
Related

În cât timp se recuperează investiția în panouri solare?

Atunci când cineva alege să investească în panouri solare,...

Ghid complet pentru închirierea de platforme în Timișoara

Dacă ai nevoie să transporți vehicule sau echipamente grele...

Rochii de seară elegante și glamour

Rochiile lungi de seară sunt întruchiparea eleganței. Înțelege importanța...

Andia – De la Dela

Piesa "De la Dela" este o explorare a emoțiilor...