Interviu cu Pătratul, hipermarketul de divertisment

Date:

Baieţii de la Pătratul, Marius Stoica şi Eugen Vrabie s-au cunoscut în primul an la Facultatea de Jurnalism şi bifează 3 ani de experienţă radio. În momentul de faţă emisiunea Pătratul de la Radio 3Net Florian Pittiş este nominalizată la cea mai bună emisiune de radio de către cei de la Radar de media. Emisiunea este singura din on-line care ,,se bate” cu emisiunile consacrate din FM. Informaţii noi şi interesante, sfaturi pentru tinerii care vor să lucreze în radio, şi promisiunea unui nou interviu ( via Marius), cam aşa arată tabloul informaţional al interviului pe care l-am realizat cu capii pătratului.

R4fun: Pentru început spuneţi-ne cele mai importante lucruri pe care consideraţi că cititorii noştri ar trebui să le cunoască

Eugen: Ar trebui să cunoască  faptul că a fi ca pătratul nu este un lucru rău, şi prin cap pătrat ne referim evident la emisiunea noastră Pătratul care ar fi bine să o urmariţi.

Marius:  Cap pătrat pentru că în jingle-urile noastre spunem că a fi pătrat e un lucru mare, de asta a fi cap pătrat nu este neapărat ceva rău.

Eugen:  Asta înseamnă că urmărind Pătratul o sa vă daţi seama că este cea mai bună emisiune din intervalul 13-15, fără să ne lăudăm, dar o spune multă lume şi începem să credem şi noi asta.

R4fun: Atât eu, cât şi voi suntem absolvenţi de jurnalism. Care este cea mai frumoasă parte din această meserie?

Eugen: Evident partea în care lucrăm noi, divertismentul.

Marius: Până la urmă este un lucru subiectiv. Fiecare îşi alege ce vrea el.  Există jurnalism de investigaţie, de divertisment, există mai multe feluri de jurnalism, şi  fiecare este atras de o parte anume. Nouă ne-a plăcut divertismentul.

Eugen: Am avut o colegă acum mulţi ani care era foarte înnebunită după ideea de corespondenţă, corespondent de presă, corespondent de război. Ea trăia pentru chestia asta, nu a reuşit să ajungă un corespondent de razboi, dar îi plăcea să se ducă pe la cazuri, să investigheze, să facă transmisii de acolo. Dacă ea primea o energie nebună în momentul în care făcea un reportaj, eu primesc energia asta în momentul în care porneşte microfonul şi vorbesc.

Marius: Dacă avem o zi proastă, sau nu ne-am trezit bine, lumea nu trebuie să simtă asta. Meseria noastră este un fel de actorie, trebuie să facem omul să se simtă bine, să laşi orice grijă. Şi o laşi oricum, chiar dacă nu vrei grija se duce automat pentru că noi în primul rând ne distram  la emisiune. Ăsta este şi motivul pentru care ea merge şi a atras atât de mulţi oameni. Noi ne simţim natural, acolo mergem să ne simţim bine şi cred că asta se simte.

R4fun: Cum v-aţi ales unul pe altul? Cum aţi hotărât sa colaboraţi?

Eugen: A fost mai mult soarta. Ne-am întâlnit în primul an de facultate şi eram la cursul de radio în studioul facultăţii. Citeam niste ştiri şi ne-am dat seama că amândurora ne place radioul, am avut amandoi voci potrivite. Profesorul respectiv ne-a spus să facem radio că o să facem treabă bună. ,, Aveti spirit vioi”,  şi am zis de ce nu…

Marius: Am făcut împreună un proiect de emisiune bazat mai mult pe muzică,  ne-am dus cu el pe un stick  la Radio 3Net Florian Pitiş, le-am prezentat proiectul nostru, iar ei ne-au deschis braţele şi le mulţumim pentru chestia asta şi suntem foarte mândri că suntem aici.

R4fun: Aţi luat cursuri de dicţie sau vocea s-a format pe parcurs ?

Eugen : Nu. Cântăm foarte mult în baie, în casă şi vorbim în faţa oglinzii. Cu noi înşine, ne place.

Marius: Cititul cu voce tare ajută foarte mult. Cred că nu am stat mai mult de 10 minute pe un text cu creionul în gură, sau obiceiuri de genul acesta care se practică. Nu sunt rele, doar că noi am încercat să fim naturali.

Eugen : Suntem într-un fel autodidacţi şi de ce nu avem şi talent.

R4fun : Am urmărit emisiunea voastră şi mi-a placut foarte mult ideea de pătrat. Cum v-a venit această idee, cine a fost capul răutăţilor ?

Eugen : Capul a fost pătratul. Eram într-o seară la mine acasă, ne uitam la un film şi ne gândeam la un proiect. Ce să facem, de ce are nevoie nevoie piaţa ? Şi îi spuneam lui Marius să vorbim despre ce se mai întamplă pe la noi, despre ce se mai întamplă pe la ei, dar era prea simplist. Toata lumea aborda formatul ăsta. Lui Marius îi place foarte mult muzica ( a şi cântat), mie îmi place foarte mult mondenul, filmul şi deja lucrurile începeau să prindă contur. Dar lipsea ceva, iar noi aveam o definiţie, stiri ,,goale”. Ştirile ,,goale” înseamnă ştirile pe care toată lumea le citeşte, nu te învaţă absolut nimic şi te distrează într-un anumit fel.

Marius: Nu este o informaţie neapărat preţioasă. Porcul care a învăţat să meargă pe piciorele din faţă este o ştire ,,goală”. Asta nu ajută cu nimic în salvarea planetei,  sau să te duci acasă şi să povesteşti nepoţilor, familiei ce ai aflat.

Eugen: Şi am strâns aşa: ştiri goale, film, monden, muzică, şi am spus sunt patru. Ce ar putea să iasă din asta ?

Marius: Ce uneşte patru lucruri care înseamnă patru rubrici? Pătratul! În ideea să avem noi ce nu au ei.

Eugen: Noi suntem adepţii hipermarketului. Nouă ne plac multe lucruri sub acelaşi acoperiş.

Marius: Am zis ca omul să nu caute filmul într-o parte, muzica într-o parte, mondenul în altă parte, ci să strângem informaţiile în acelaşi loc.

R4fun: Marius,  spune-ne ce gen de muzică ai cântat şi care sunt planurile tale în legătură cu muzica?

Marius: Am cântat şi cânt hip hop, urmează să scot un mixtape prin luna martie sau aprilie, după care primul album, sper colaborare cu Smiley, colaborare cu Clejanii.

Vreau sa iasă o chestie foarte interesantă, dar o sa aflaţi mai multe atunci. Promit că o să mă intervievaţi şi ca artist, nu numai ca om de radio şi televiziune.

R4fun: Ce înseamnă Pătratul pentru voi având în vedere ca aveţi 3 ani de experienţă radio şi mai multe emisiuni la activ?

Eugen: Pătratul până acum este cea mai longevivă emisiune pe care am făcut-o. Ne apropiem de un an, în 2010 pe 1 martie ne-am lansat, şi este un proiect foarte bine conturat. Este cel mai bun proiect pe care l-am gândit împreună, şi este  foarte amuzant. Este de fapt o etapă a maturităţii noastre în domeniul mass-mediei.

Marius: Suntem foarte mandrii de  formatul ăsta, şi o sa continuăm până când lumea va băga la cap că este mai uşor să te uiţi la Pătratul decât să te uiţi la patru emisiuni. Practic te uiţi la patru emisiuni în una singură.

R4fun: În acest moment emisiunea este nominalizată la cea mai bună emisiune de radio. De ce consideraţi că Pătratul ar şi merita să câştige acest premiu?

Eugen: Pătratul ar trebui să câştige acest premiu pentru că este cea mai bună emisiune de radio din intervalul 13-15, şi evident ne considerăm demni de a purta un premiu şi evident de a-l câştiga.

Marius: Având în vedere că suntem singura emisiune din mediul on-line care a fost nominalizată pe lângă toate celelalte emisiuni consacrate faţă de noi, noi suntem foarte mândrii pentru chestia asta şi văd că nu ne descurcăm foarte rău.

R4fun: Dar nu consideraţi că acest lucru este şi un dezavantaj?

Eugen:  Nu. Noi întotdeauna am preferat să fim cei mai buni printre cei mai buni, decât cei mai buni printre cei mai slabi.

Marius. Mai bine să concurăm cu emisiunile cele mai bune, decât să concurăm cu emisiunile din on-line şi să câştigăm. Nu ne-ar mulţumi cu absolut nimic. Aşa preferăm să fim locul 2, 3 sau  4, atât timp cât ştim că în faţa noastră se află sume impresionante de bani şi imagini construite în mulţi ani. Noi avem numai un an de când funcţionăm cu emisiunea asta.

R4fun: Cu ce emisiune de radio aţi vota dintre cele nominalizate, bineînţeles în afară de voi?

Eugen: Din punct de vedere al campaniei pe care au dus-o de-a lungul timpului, al impactului la public, aş vota cu Morning Zu., Morar şi Buzdugan pentru că ei sunt pe gustul tuturor oamenilor.

Marius: Noi ne-am dat seama în timpul în care am stat la radio că este mult mai greu să fii pe gustul oamenilor, decât să fii un radio de nişă şi să zici..eu sunt cel mai bun. Ideea este că e foarte greu să atragi toţi oamenii într-un loc şi să te asculte.

Eugen: Noi chiar şi prin intermediul muzicii nu am abordat un singur stil. Nu difuzăm numai  pop, numai house, noi difuzam tot.

Marius: Nu există muzică comercială sau necomercială. Există muzică, o simţi sau nu. Există muzica care îţi place să o auzi, sau nu. Pe ideea asta am mers şi noi. Îti place sau nu Pătratul. Ai tot ce îţi trebuie, ai şi muzică necomercială şi comercială. Noi suntem un hipermarket de divertisment.

R4fun: Şi acum câteva sfaturi pentru tinerii care vor să lucreze în radio

Eugen: Înarmaţi-vă cu răbdare. În primul rând răbdarea va fi arma care vă va purta pe voi mai departe, dacă nu aveţi răbdare să nu vă apucaţi de acest domeniu, pentru că lucrurile  se mişcă foarte lent. Atenţie nu greu, lent!

Marius: Trebuie să aveţi puţină răbdare, că dacă perseveraţi şi credeţi cu adevarat o să reuşiţi până la urmă. Ăsta este un exemplu care pentru noi a funcţionat. Suntem aici cu voi şi uite că funcţionăm în continuare.

Eugen:  Întotdeauna am privit înainte deşi a fost un drum anevoios. Am întâmpinat şi noi foarte multe probleme, foarte multe piedici din partea multor oameni, dar am privit înainte, privim înainte ca marca aceea de whisky continuăm să mergem.( baieţii se refereau la marca de whisky, Johnnie Walker, Keep walking)

Marius: Nu vă impacientaţi. Dacă nu v-a ieşit ceva, încercaţi din nou dacă ideea voastră vi se pare foarte bună. Credeţi în ea, chiar dacă alţi oameni nu cred, chiar dacă acei oameni sunt importanţi.

Eugen: Aş vrea s-l citez pe verişorul meu:  ,, adevărata negociere începe dupa al cincelea refuz”. Am fost refuzaţi, am fost ignoraţi şi uite că totuşi am ajuns destul de bine.

Baieţii vă transmit şi un mesaj

Marius vă spune să ne susţineţi ,, sustineţi redacţia4fun pentru că noi ne-am simţit bine cu ei şi cu siguranţă vă veţi simţi şi voi, Marius vă pupă” , iar Eugen vă spune că atunci când faceţi ceva din suflet oamenii apreciază şi se vede altfel.

Redactia4fun sustine PATRATUL la premile Radar de media, sustine-i si tu !

 

 

 

Ti-a placut articolul? Trimite mai departe:

6 COMENTARII

 1. Daca nu stiti cu ce e Patratul va zic eu, ascult radio3net de ceva vreme:
  1. Cu stiri goale care nu intereseaza pe nimeni cu atat mai mult audienta radio3net care are un anumit profil, 30 de minute fara muzica absolut plictisitoare
  2. Trailere de film luate de pe Youtube fara traducere, sa le inteleaga doar cine stie engleza.
  3. Muzica cu videoclipuri de pe youtube – in ultima vreme mai vin si cu noutati muzicale, dar pana recent au fost de toata jena.
  4. Informatii cu mondenitati citite cuvant cu cuvant din Libertatea , si cancan – se reporoduc pe post chiar si tampeniile spuse in acele articole.

  Cine va zice ca sunteti buni domnilor patrati??? chatul este gol in timpul emisiunii!!! Ati reusit sa ii alungati pe toti chaterasii care asculta de obicei 3net. Care este de fapt audienta reala a emisiunii… Vrem sa stim si noi ca doar e radio public.. sau e secret?.. cate zeci de persoane va urmaresc??

  Ati afirmat ca vreti sa faceti o emisiune care sa satisfaca o nevoie care exista pe piata.. cata ipocrizie!!!
  Exista pe piata o nevoie de filmulete luate de pe utube si de trailere netraduse.. Serios? Chiar exista aceasta nevoie? De unde stiti voi sau cum ati aflat de aceasta nevoie?

  Stiti cumva ca radio3net e un radio de nisa sau nu v-a spus nimeni? Dece nu vreti voi mai degraba sa satisfaceti nevoia acestei nise .. nu o nevoie imaginata de voi ???

  Va multumesc si scuze pt tonul dur dar sunt absolu frustrat de faptul ca in loc de 2 ore de muzica trebuie sa suport aceasta emisiune.SI NU sa NU imi spuneti sa schimb postul… fiidca oricum fac asta. NU asta e ideea. Ganditi-va la audienta 3net si cat de mult le place acestora stirile goale, trailerele de filme si stirile citite din Cancan si apoi va rog sa reganditi formatul emisiunii. Va multumesc.

 2. Mihai, fiecare emisiune de radio are profilul ei de ascultatori.Din acest motiv exista si atatea formate. Nu poti fi pe gustul tuturor. Nu exista emisiune rea si emisiune buna. Exista emisiune si atat. Daca nu iti place inseamna ca emisiunea nu este pentru tine.

 3. Mihai, erai atat de nervos cand ai scris comentariul incat „ai mancat literele cu fulgi cu tot”. Multe din stirile de azi sunt preluate de la TV sau de pe internet, fiecare posteaza ce i s epare interesant. Eu nu ii cunosc pe baietii din articol si nici nu am cunostinta despre site-ul lor, dar tie clar ti-au facut ceva … altfel nu ii criticai asa aspru. Citeste-ne si asculta-ne pe noi … daca ei nu iti convin :D hahahahahha. Pupici!!! Calm down!

  • deea- am mancat literele si am comis-o si gramatical pe final :) Nu mi-au facut nimic baietii si nu am nimic cu ei ci cu formatul emisiunii.. daca acesti baieti ar da muzica faina, de calitate, noua si ar interactiona cat de cat cu ceterasii ar fi ok si lumea nu ar mai fugi de ei… sa te uiti cum chatul e plin de oameni inaintea emisiunii lor si dupa emisiune. :) Cum apar ei cum fug toti care -ncotro :)

 4. Daniela – Inteleg ideea ta, probabil orice emisiune isi gaseste o audienta.. dar nu asta era ideea mea..
  cum sa fiu mai clar… Dece nu se fac 2 ore de manele la radio3net? Cuiva tot o sa ii placa.. ca asa zici tu.

  IDEEA MEA este ca asa cum manele nu au ce cauta la radio3net nici cititul de tampenii din Cancan si din Libertatea nu are ce cauta la radio3net.

  Radio 3net se mai numeste si Florian Pittis si ma intreb oare ce parere ar fi avut Dl. Pittis despre stirile citite din cancan si clipurile luate de pe utube…..Postul de radio are un anumit profil , niste standarde de calitate si o audienta formata in timp, lucruri total ignorate de acesti baieti.
  Ii felicit totusi pentru persistenta cu care ne plictisesc de aproape un an!!! Daca ne-ar fi intrebat si pe noi ce am vrea de la o emisiune de 2 ore ar fi fost mult mai benefic pentru ambele parti- realizatorii si audienta.

Comentariile sunt închise.

spot_imgspot_img

More like this
Related

Ghid complet pentru închirierea de platforme în Timișoara

Dacă ai nevoie să transporți vehicule sau echipamente grele...

Rochii de seară elegante și glamour

Rochiile lungi de seară sunt întruchiparea eleganței. Înțelege importanța...

Andia – De la Dela

Piesa "De la Dela" este o explorare a emoțiilor...

Păreri produse de detailing auto de la pro-detailing.ro?

Atunci când vine vorba de îngrijirea mașinii mele, calitatea...