Pozitia Copilului – premiul criticilor la Festivalul de la Berlin.

1
753

 

pozitia-copilului-908569l

 

 

 

Anul 2013 incepe cu o veste de exceptie pentru filmul romanesc, prin faptul ca filmul regizat de Calin Peter Netzer, Pozitia Copilului (2013), a primit vineri premiul special al criticii (premiul FIPRESCI – Federatia Internationala a Criticilor de Film) la Festivalul International de Film de la Berlin, desfasurat in perioada 7-17 februarie 2013. Filmul  face parte din totalul de 19 filme ce concureaza pentru castigarea Marelui Premiu al festivalului – Ursul de Aur – resusind pana in acest moment sa ovationeze o sala intreaga prin vizionarea special ace a avut loc in seara de luni.

Premiul acordat aceste pelicule se inscribe cu succes in topul filmelor care au rasunat pe marile scene ale unor festivaluri de renume precum Cannes sau Festivalul de la Palm Springs. Aceasta distinctie i-a fost inmanata scenaristului Razvan Radulescu, co-autor alaturi de regizorul Calin Peter Netzer.

 

Pozitia Copilului” este unul dintre filmele favorite ale criticii si juriului la castigarea marelui trofeu, fiind considerat un privilegiu si o noua imagine a lumii contemporane din Romania. De asemenea, la proiectia speciala au fost prezenti actorii Luminita Gheorghiu (care joaca rolul unei mame in film) si Bogdan Dumitrache, regizorul Calin Peter Netzer, dar si o mare parte a staff-ului de productie.

Povestea filmului prezinta o realitate a clasei romanesti modern, a lucrurilor care pot marca copilaria unui copil, dar si efectele ce se resfrang asupra parintilor, in tandem cu dramatismul unei societati parca uitate in mainile coruptiei la nivel mediu si inalt si a traficului de influenta.

Regizorul filmului se afla la al treilea film important din cariera, la care mai pot fi mentionate alte doua pelicule cel putin la fel de mult apreciate de critica international si premiate la diverse festivaluri, la care pot fi amintite Maria (2003) si Medalia de Onoare (2010), cu Victor Rebenciuc in rolul principal.

 

Pelicula va putea fi urmarita si in cinematografele din Romania incepand cu data de 8 martie 2013.

Ti-a placut articolul? Trimite mai departe:

1 COMENTARIU

  1. […] asa cum am scris aici in aceasta seara avem o veste extraordinara pentru toti cinefilii: Filmul romanesc a castigat […]

Comments are closed.