Negutatoarea din Venetia – La Teatrul Masca

0
2171

200988maxim

            Intriga piesei este preluata din povestea lui Gianetto, inclusa in “Pecorone”- o colectie de 50 de povesti scurte de Ser Giovanni Fiorentino. Aceasta lucrare este alcatuita dupa modelul “Decameronului” lui Boccaccio, datata din 1378. A circulat ca manuscris fiind tiparita in 1558 la Milano, si de aici preluata de William Painter in “Palace Pleasure”.  William Shakespeare urmeaza indeaproape intriga italiana, cu cateva diferente notabile.

Cu toata aceastea in interpretarea Negutatoarei din Venetia s-a preluat o parte din intriga povestii lui Giannetto, dar si elemente din intriga lui Shakespeare.

Negutatoarea din Venetia reprezinta o poveste inedita despre inteligenta si viclenia feminina si despre cum femeile pot iesi invingatoare intr-o lumea de barbati. Aceasta a fost scrisa si regizata de Michele Modesto Casarin.

negutatoarea din venetia_8531

Piesa este una exceptionala si spun asta deoarece am fost sa o vad. Interpretarea actorilor, costumele, intriga, sunt exceptionale si aceasta piesa te va face sa te relaxezi si sa te bine dispui.

Monologurile piesei contin adevaruri veritabile chiar si astazi, adevaruri despre cum sunt tratati cei “diferiti”. Si cum acest tratament este inceputul tuturor formelor de persecutie. Shylock(Sorin Dinculescu) reprezinta arhetipul de evreu avar, creditorul crud si fara scrupule ce trebuie la un moment data sa fie pedepsit. Aceasta intra in conflicat cu Cilla Contarinii(Anamaria Pislaru) pentru 3000 de ducati pe care fata acesteia Portia(Oana Dragnea), i-a imprumutata de la evreu.

shyrlock

 

Sunt replici in care sunt evidentiate disciminarile fata de evrei ca:

Shylock: Fata voastra a venit la mine si mi-a spus: Shylock, am nevoie de bani. Si eu am servit-o. Stiu la ce va ganditi: E posibil ca un ticalos sa aiba 3000 de ducati s-o imprumute pe fiica mea? M-ati scuipat, m-ati alungat, m-ati facut, caine, dar in ciuda complimentelor voastre, i-am dat din prietenie banii fiicei voastre.

Cilla: Cand dai banii nu ii dai din prietenie. Cand vreodata prietenia a cerut dobanda? Si tu, fata neghioaba, in ce capcana ai fost prinsa?

O piesa frumoasa o imbinare de comedie cu tragism uman, in care spectatorii vor fi purtati intr-o calatorie complexa de la dragoste la ura si vinovaţie. Biletele le puteti achizitiona de pe siteul Teatrul Masca.ro.

Ti-a placut articolul? Trimite mai departe: