Amsterdam, călătorie în libertate

Date:


Dacă ai între 16 şi 30 de ani şi vrei să guşti din tot ceea ce este interzis, poţi considera Amsterdamul destinaţia potrivită. Mutitudinea de cluburi, bincunoscutele “coffee shops” şi vitrinele roşii te fac să uiţi de problemele de acasă.

Ajuns aici, în acest minunat oraş al Olandei, ar fi indicat să ai grijă la biciclişti. De altfel, prioritatea în trafic o au bicicletele – datorită abundenţei acestora – şi nu maşinile, aidoma ţării noastre. Aşadar, dacă nu vrei să rişti să fii acroşat de vreuna, trebuie să păstrezi faţă de biciclete o atenţie deosebită.

Din punct de vedere etimologic, termenul Amsterdam provine din alăturarea cuvintelor “dam”(în neerlandeză însemnând baraj) şi cuvântul “Amstel”(râu ce străbate oraşul). Localnicii îl numesc şi “Mokum”(ceea ce înseamnă oraş, în dialectul idiş).

Arhitectura

Datorită vastităţii de canale, capitala oficială a Ţărilor de Jos este poreclită şi “Veneţia nordului”. Nu mai puţin de 100 de kilometri de canale şi relieful natural delimitează aproximativ 90 de insule integrate activităţilor umane; pe scurt, o privelişte de vis. De aceea, ar fi păcat să nu iei parte la aşa-zisele croaziere de scurtă-durată. Preţul acestora variază între 8 şi 20 de euro. De aici se pot observa detaliile fabuloase ale arhitecturii moderne, caracterizată prin dezvoltarea treptată a faţadelor edificiilor şi feluritele ambarcaţiuni; unele îţi indică luxul permis de proprietari, pe când altele, mai modeste, sunt vădit afectate de trecerea vremii.

Atracţiile turistice

“Madame Tussaud” cel mai prestigios muzeu de ceară din lume poate fi vizitat şi în capitala “Ţării Lalelor”. Aflat în Piaţa Dam, la numai zece minute de Gara Centrală, muzeul este impresionant. Îţi oferă şi posibilitatea de a cânta alături de starurile tale favorite.

De asemenea, Biserica Veche(Oude Kerk), Palatul Regal (Koninklijk Paleis), Grădina Botanică din Amsterdam(Hortus Botanicus), dar şi muzeele Rijks, Van Gogh şi Stedelijk nu trebuie ratate.

La căderea nopţii, ambianţa creată de felinarele roşii, care împodobesc “Red Light District”, te face să pătrunzi în misticul descris în operele lui Eliade, acea graniţă dintre real şi imaginar.  O bere bună, însoţită de o metresă încăntătoare şi ajungi pe culmile paradisului. Bineînţeles, fericirea costă, astfel că cu maxim 50 de euro îţi poţi asigura compania unei domnişoare impresionante pentru circa 20 de minute. Şi ca tacâmul să fie complet, noapte ţi-o poţi încheia în vise, savurând o ţigare cu marjuana. Preţul acesteia variază, în funcţie de calitate o poţi achiziţiona la cel mult 3-4 euro.

Ti-a placut articolul? Trimite mai departe:
spot_imgspot_img

More like this
Related

Ghid complet pentru închirierea de platforme în Timișoara

Dacă ai nevoie să transporți vehicule sau echipamente grele...

Rochii de seară elegante și glamour

Rochiile lungi de seară sunt întruchiparea eleganței. Înțelege importanța...

Andia – De la Dela

Piesa "De la Dela" este o explorare a emoțiilor...

Păreri produse de detailing auto de la pro-detailing.ro?

Atunci când vine vorba de îngrijirea mașinii mele, calitatea...