Interviu Teatrul de Arta Bucuresti

Date:

Duminică seară, la Constanţa, am avut plăcerea de a vedea un spectacol cu poezie şi muzică adevărată. Am văzut ce înseamnă să iubeşti ceea ce faci, fără să ceri prea multe în schimb. Am vazut ce este pasiunea pentru artă şi am simţit emoţia stârnită de frumos. Mai pe scurt, Teatrul de Artă Bucureşti cu piesa „Trei în ger”. Un amestec de poezie şi cântec, încărcate cu mesaje ce îţi pătrund direct la inimă. După o aşa lecţie de cultură, am stat de vorbă cu cei trei protagonişti ai spectacolului: regizorul Marius Cordoş, actorul George Constantinescu şi Vlad Popescu, un tânăr pasionat de muzică, ce are o voce impresionantă.

Cum este să fii actor astăzi în România? Ce presupune această meserie?

G. Constantinescu: Să fii actor în ziua de astăzi înseamnă să fii bun la toate, să fii pregătit pentru orice în orice moment, mai ales dacă ai curajul de a face teatru independent.

Pentru că ai adus asta în discuţie, spune-mi te rog ce s-a întâmplat cu Teatrul Joint.

G. Constantinescu: Ne-am despărţit, e un act de maturitate. Majoritatea producţiilor de la Teatrul Joint au trecut sub titulatura Teatrului de Artă Bucureşti. Este un proiect independent, început în luna aprilie a acestui an de către Camelia Bayer şi de către mine. Am vrut să ne îndreptăm către altă zonă şi să creştem teatrul independent. Şi… cam asta e… Să fii actor în ziua de azi e foarte complicat.

Care sunt satisfacţiile acestei meserii? Ce simţi când eşti pe scenă, ce te face să mai vrei să urci pe scenă?

G. Constantinescu: Când eşti pe scenă nu prea ai cum să te bucuri, pentru că dacă te bucuri tu nu se mai bucură oamenii care stau în public. Cu cât tu eşti mai implicat cu atât oamenii se simt mai bine.

Teatrul a inovat. Nu mai jucaţi pe scena clasică, ci în baruri, cluburi unde oamenii vin să şi bea sau să mănânce ceva, mai poartă şi o mică discuţie. Cum vă afectează pe voi acest lucru?

G. Constantinescu: Asta nu înseamnă că noi am divorţat de teatrul clasic. Marius Cordoş este actor la Teatrul din Braşov de peste 15 ani… si, dacă tot e un interviu înregistrat, să spunem şi despre leafa unui actor care este vioara întâi la Teatrul din Braşov. După 15 ani de teatru… 8 milioane jumate! Şi nu înseamnă că am divorţat de teatrul clasic. Dar, ca şi în orice altă artă, noi vrem să ne exprimăm crezul nostru artistic, iar dacă nu putem face asta la teatrul clasic, ne-am îndreptat şi către teatrul independent.

Dar nu e mai complicat?

G. Constantnescu: Ba da… mult mai complicat. Trebuie să fii de o mie de ori mai implicat în ceea ce faci pentru că oamenii sunt la o jumatate de metru de tine şi iţi analizează fiecare mişcare. E cu totul altceva decât la sala de teatru unde lumea vine doar pentru piesa pe care o joci. Aici e mai cmplicat, lumea mai şi bea, mai gustă şi din pizza… e greu dar e plăcut.

Piesa "Trei in ger"-Teatrul de Arta Bucuresti

Acum să vorbim puţin despre „No uman, no crai” sau varianta de Crăciun a acestei piese, „Trei în ger”. Care este impactul acesteia asupra publicului?

G. Constantinescu: Intrăm în al cincilea an de când jucăm această piesă. Cu greu am reuşit la început să convingem oamenii să vină să asculte poezii şi cântece, dar i-am convins şi am avut succes cu acest spectacol, fără să tipărim niciodată niciun afiş, niciun flayer, nu s-a facut niciodată niciun fel de promovare. Dacă acum se anunţă că în Braşov se joacă „No uman, no crai”, în jumătate de oră nu mai sunt locuri. La varianta de Crăciun, în loc să ne adunăm din partea prietenilor urări de bine, am primit înjurături pentru că nu au mai prins locuri la spectacol.

Când vă mai putem vedea cu acest spectacol?

G. Constantinescu: Miercuri, dacă mai aveţi noroc să găsiţi locuri, în Bucureşti la Memory Cafe Lounge, în faţa Teatrului Naţional.

Daţi un sfat tinerilor, viitorilor actori.

Marius Cordoş: Să aibe ficatul mărit şi nervii tari! :))

G. Constantinescu: Şi, dacă vor să se apuce de treaba asta, să ştie că acum e de o mie de ori mai greu decât era înainte.

De ce e mai greu acum?

G. Constantinescu: Pentru că nu mai avem un sistem de valori, din păcate, nu mai avem cenzori pe plaja actoriei, a teatrului… suntem un sat fără câini.

Cu toate acestea voi rezistaţi.

G. Constantinescu: Mulţumim lui Dumnezeu, da.

Vald Popescu: Băieţii, băieţii reuşesc. Eu doar cânt, nu vorbesc. :))

Felicitări şi la cât mai multe spectacole de succes!

Vlad Popescu, Theodora Stefan, Marius Cordos si George Constantinescu
Ti-a placut articolul? Trimite mai departe:

1 COMENTARIU

  1. intr-adevar frumos , s-a mai deschis o ceainarie in str staicovici 37, am fost de cateva ori si e un spatiu intr-adevar de basm , se numeste „Casuta din povesti” , cam totul este hand-made , ceramica este adusa de la Horezu , au si roata olarului , iti dau si argila si te invata cum sa faci o canuta , sau o scrumiera , fac focul in sobe de teracota, asculti chiar si povesti , denumirea ceaiurilor este superba( „tacerea ondinei,, „craiasa zapezii” si numai sa citesti este o adevarata desfatare, au si sucuri naturale , cand comanzi o cafea se aude cum o rasnesc chiar atunci , poti sa citesti o carte , au cel putin 3 jocuri de sah, tintar , sunt doi baieti tineri care sunt tare de treaba , e deschis de la 14 la 23 , un demisol , recomand acest local cu caldura, si sa nu uit , un mic secret daca vreti intr-adevar ceva delicios comandati o ciocolata calda ( de casa …bunica ..mda) , tel 0733 811 620

Comentariile sunt închise.

spot_imgspot_img

More like this
Related

Păreri produse de detailing auto de la pro-detailing.ro?

Atunci când vine vorba de îngrijirea mașinii mele, calitatea...

Zile şi Nopţi, noul single al lui Pepe alături de Nico

Nico şi Pepe lansează o piesă nouă, "Zile şi Nopţi" iar restul se rezolvă...

Erika Isac si mesajul piesei Macarena

Putem sa privim mesajul piesei Macarena semnată de Erika...

Cum să transformi o petrecere de copii într-o aventură magică cu ajutorul animatorilor la petrecere

Rolul Animatorilor la Petrecere în Transformarea unei Petreceri de...