Recomandari | Seriale TV: The Walking Dead (2010) – Fantasy/Horror

Date:

As dori sa va trezesc un pic interesul si sa va ofer o recomandare a unui serial pe care eu il apreciez foarte mult, unul  dintre cele mai in voga si mai vizionate  show-uri la momentul actual in Statele Unite – The Walking Dead (2010), ajuns la momentul actual la sezonul 3. Este un serial care a starnit unele replici nu foarte favorabile la inceput, dar care, spre surprinderea multor critici, a reusit sa surprinda si sa se ridice peste medie audienta generala. Si oare care este reteta lui si cum a reusit sa se propulseze peste cele mai cotate seriale din industria americana de televiziune?…

Pentru inceput nu este doar un serial cu si despre zombi, asa cum poate multi dintre noi ne-am obisnuit sa vedem de-alungul vietii in filmele hollywoodiene (si asta chiar daca ideea de baza o consta chiar aceasta lume). Nu.. Nu este… Este mai mult decat si-ar putea imagina o persoana la prima vedere si care nu cocheteaza cu acest gen: este in primul rand o drama cu accente horror/actiune/umor/thriller, o combinatie pe care multi nu prea au vazut-o a fi castigatoare, dar care usor-usor a reusit sa se detaseze si sa castige respectul concurentei.

Pe scurt, synops-ul seriei aparute in 2010 isi are actiunea plasata intr-o lume apocaliptica a zilelor noastre, care din cauza unui experiment stiintific a fost eliberat in aer un virus foarte puternic si care a “reusit” se ucida o mare parte din populatia globului, transformandu-i ulterior in morti-vii sau cum au fost denumiti generic – “walkerii”. Centrul povestii il constituie un grup de supravietuitori (un politist – Rick Grimes (Andrew Lincoln), sotia sa – Lori Grimes (Sarah Laurey Callies), fiul sau – Carl Grimes (Chandler Riggs), prietenul politistului – Shane Walsh (Jon Bernthal) si alti membri) care incearca din rasputeri sa supravietuiasca luptei cu zombie si nu numai… Grupul va trece inca din primul sezon, pe langa acerba lupta de-a supravietuirea, si prin starile incrancenate a luarii deciziilor, pentru binele grupului (cu consecinte dintre cele mai suprinzatoare)  si care vor schimba cursul lucrurilor radical… Fiecare personaj este un element-cheie al povesti si ceea ce este imbucurator este accentul pus pe fiecare dintre ei, fara a fi omis sau doar mentionat din cand in cand. Inca din primul sezon personajele noastre vor incepe sa cunoasca cu adevarat situatia in care se afla, in urma cautarii lor dupa raspunsuri. Ceea ce precede cel de-al doilea sezon, prin cautarea unu loc in care sa se stabileasca definitive si, mai presus de toate, sa supravietuiasca. Insa ceea ce pot sa spun este ca cel de-al treilea sezon, care se filmeaza si in acest moment, este faptul ca abordeaza lucrurile intr-un mod cu totul diferit fata de primele doua sezoane. Daca in primul si al doilea sezon am putut regasi elementele de drama combinate usor, subtil cu unele moment de thriller sau actiune, cel de-al treilea va face deliciul oricarui impatimit al genului horror. Si asta datorita ridicarii la un alt nivel al stafetei pe care producatorii au promis ca o vor face si chiar s-au tinut de cuvant. Este mult mai dark, mai intens, mai multa actiune, muult mai multa drama si … mai multi zombi fata de inceputul serialului.

In ceea ce privesc zombi si tot ceea ce cuprinde realizarea lor, pot sa va spun ca sunt mult mai bine realizati decat orice film de acest gen pe care eu l-am urmarit in ultimii ani. Machiajul este fenomenalde bine realizat, creand un realism aparte in ceea ce-i priveste si surpinzator, ei nu alearga (asa cum poate ati vazut cu toti in franchiza Rezident Evil, de exemplu) ci au fost conceputi sa se miste slow, fara camp de orientare si determinati doar sa atace. Se poate observa de asemenea ca echipa de la efecte speciale s-a concentrat foarte mult asupra realismului pe care ei trebuie sa-l ofere spectatorului din toate punctele de vedere: aspect, miscare, atitudine. De asemenea locatiile in care au fost filmate cadrele ( in special in Georgia si Atlanta) sunt de-a dreptul senzationale, conferand sentimentul apocaliptic realist cu fiecare cadru, redand fidel ceea ce ar putea fi cu adevarat sfarsitul intregii omeniri.

Personajele sunt foarte puternice ca si caracter si se poate observa implicare scenaristilor in conturarea lor, fiecare avand o poveste in spate, o baza a decursului lor si care in urma actiunilor si deciziilor pe care le vor lua o sa-i iubiti sau chiar sa-i urati (in cel mai bun sens posibil!). Liderul grupului, Rick, va incerca sa isi pastreze familia in siguranta, dar si pe ceilalti membrii, fiind o responsabilitate enorma pe umerii lui si care vom vedea pe parcurs daca va reusi sa o duca la bun sfarsit… Si cum unele decizii sau demersuri nu sunt compatibile cu restul grupului, vor incepe sa apara mari controverse, care se vor amplifica pe parcursul show-ului. Si acest lucru se va putea vedea in sezonul 3 in fiecare personaj ramas (… in viata!), unde vom regasi caractere puternice, cu totul diferite fata de primele sezoane, cu mult mai multa carisma si mai determinate in actiunile lor. Cursul aparitiei lor in serial va fi fluid reusind sa ne capteze atentia inca de la prima aparitie, urmand sa dispara in cel mai suprinzator mod. De notat tot in acest sens, sunt scenele de la finalul fiecarui sezon, realizate foarte coregrafic, spetaculos vizual si cu o incarcatura emotionala (in ciuda unor momente brutale sau pline de adrenalina). Pentru mine, pana in momentul de fata cele mai bune scene sunt in numar de 3 si din cauza faptului ca nu as dori sa stric farmecul lor, va invit sa il urmariti si cu siguranta le veti regasi suprinzatoare in aceeasi masura ca si mine.

Pentru AMC TV, postul care difuzeaza acest serial, a fost o adevarata provocare, dat fiind faptul ca programele difuzate sunt de cu totul alt calibru fata de The Walking Dead. Dar se pare ca acesta a fost cartea castigatoare, reusind sa inregistreze audiente record inca de la vizionarea primului episod al sezonului 3, de exemplu, (peste 15 milioane de telespectatori, cu o medie de peste 50% fata de primele doua sezoane) si reusind de asemenea sa surclaseze posturi-titan din S.U.A. ca ABC, CBS sau CW. Toate acestea se datoreaza unei echipe in frunte cu regizorul Frank Darabont si scenaristilor care au crezut in acest proiect si au reusit sa aduca pe micile ecrane unul dintre cele mai bune seria de televiziune realizate vreodata. Imi amintesc ca intr-unul dintre primele sale interviuri, Frank (n.r. regizorul) mentioneaza ca, stiind care este viziunea sa asupra show-ului, i-a fost un pic teama de ceea ce vor decide liderii postului AMC cu privire la desfasurarea povestii si a fost suprins ca i sa oferit mana libera sa duca serialul acolo unde crede si mai ales cum isi doreste. Iar el a replicat: “Sunteti sigur de asta?”…  Si acest lucru se poate vedea foarte bine chiar in toate cele trei sezoane de pana acum (in special in sezonul 3) si sper ca aceasta munca nu va duce la un rezultat nefavorabil show-ului – esecul scaderii audientei.

Va recomand cu mare interes acest serial, si celor care sunt impatimiti dar in special celor care doresc  sa vada si altceva decat ceea ce ne-a invadat micile si marile ecrane: o poveste inchegata, complexa, puternic ilustrata (vizual si emotional), cu personaje puternice si desigur,… nelipsitii zombi!

Ratingul personal pentru acest serial: 9/10.

Articol de Mircea Jianu

 

 

 

Ti-a placut articolul? Trimite mai departe:

2 COMENTARII

  1. […] seriale din Statele Unite (n.r. The Walking Dead – o recenzie Redactia4Fun.ro o puteti gasi aici  in persoana lui Frank Darabont. Conform Comingsoon.net, acesta va rescrie pentru a treia oara […]

  2. […] cunoscatori ai adevaratei manii The Walking Dead, puteti citi articolul publicat pe Redactia4Fun aici. In al doilea rand, week-end-ul trecut a avut loc finalul sezonului 3 din serialul mai sus amintit, […]

Comentariile sunt închise.

spot_imgspot_img

More like this
Related

Păreri produse de detailing auto de la pro-detailing.ro?

Atunci când vine vorba de îngrijirea mașinii mele, calitatea...

Zile şi Nopţi, noul single al lui Pepe alături de Nico

Nico şi Pepe lansează o piesă nouă, "Zile şi Nopţi" iar restul se rezolvă...

Erika Isac si mesajul piesei Macarena

Putem sa privim mesajul piesei Macarena semnată de Erika...

Cum să transformi o petrecere de copii într-o aventură magică cu ajutorul animatorilor la petrecere

Rolul Animatorilor la Petrecere în Transformarea unei Petreceri de...