Ce este ISO, timpul de expunere si apertura?

Date:

Ce este ISO, timpul de expunere si apertura? Fiind pasionat de fotografie si de video grafie de ceva timp am ajuns sa explic si oamenilor din jur ce inseamna iso, sau timpul de expunere, chiar daca la inceput lucrurile nu au stat asa simplu, adica eram oarecum greu de inteles pentru ca erau un subiect nou pentru prietenii mei, intr-un timp relativ scurt au inceput sa inteleaga si chiar sa-mi adreseze noi intrebari. Asa ca astazi am decis sa raspund si sa explic putin mai detaliat cateva dintre cele mai frecvente intrebari pe care le-am primit.

Tu stii ce este ala ISO? Ei bine daca imaginile tale au o granulatie foarte puternica inseamna ca ISO-ul este prea mare. Iti ies imaginile miscate de fiecare data? Atunci ai timpul de expunere mult prea mare, poate ca vrei sa apara acel blur in spatele subiectului? Atunci seteaza un f. cat mai mic.

Ce este ISO defapt?

Ce este ISO defapt?Aceasta se refera la viteza de filmare din zilele camerei de filmat, si determina cat de sensibil e aparatul la lumina care intra in el. Cu ISO, cu cat este mai mic numarul, mai multa lumina aveti nevoie pentru a obtine o expunere buna. De exemplu, ISO 100 este cea mai potrivit pentru a fi utilizat cu lumini de studio sau soare stralucitor. De asemenea, cu cat este mai mic numarul, mai putina granulatie sau zgomot va avea imaginea.

Cand camere digitale au aparut, ISO-uri mari au fost un lucru complet interzis, deoarece deteriorarea de la zgomotul digital era prea mare. Marginile de cladiri puteau deveni neclare si pixeli erau reprodusi in culori gresite. DSLR-urile moderne – in special cele destinate pentru profesionisti – sunt in masura sa faca fata cu ISO-uri mai mari, ceea ce poate fi deosebit de util daca fotografiati in situatii intunecate si sterse. Cu toate acestea, cei mai multi oameni inca sunt de acord ca un ISO mai mic arata mult mai frumos intr-o fotografie.

Ce este timpul de expunere

Ce este timpul de expunereTimpul de expunere se refera la cat timp obturatorul din camera foto este deschis, si prin urmare, cat de mult lasa lumina in camera. O viteza DSLR tipica de declansare va varia de la setare rapida cu o viteza de aproximativ 1/4000 de secunda la 1/8000, pana la o setare foarte lenta de 30 secunde sau un B (Bulb), unde puteti alege cat timp sa lasati obturatorul deschis. Un lucru de retinut la viteza de declansare este ca 1/60 dintr-o secunda este, in general, cel mai lent timp de expunere cu care puteti fotografia cu un aparat de mana. Pentru orice e mai lent decat aceasta, veti avea nevoie de un trepied pentru a controla tremuratul camerei.

Deci, pentru ce vom folosi viteze de declansare diferite? Iata un ghid util pentru utilizare in general:

  • Peste 30 de secunde: Fotografii noaptea si la lumina scazuta, folosind un trepied
  • 2 – 1/2 de secunda: Pentru a crea un aspect eteric pe apa curgatoare, sau pentru fotografii de peisaj, pentru a adauga o profunzime sporita a campului
  • 1/2 – 1/30 de secunda: Pentru a adauga blur de miscare la fondal
  • 1/60 – 1/100 de secunda: Pozele de mana, fara un obiectiv telefoto mare
  • 1/250 – 1/500 de secunda: Fotografii de sport si de actiune, sau fotografii de mana, cu un obiectiv telefoto mare
  • 1/1000 – 1/4000 sau 1/8000 de secunda: Fotografii cu miscare rapide si in prim plan

Amintiti-va: mai mic timpul dumneavoastra de expunere, mai putina lumina e lasata in camera foto.

La ce ajuta apertura?

La ce ajuta apertura?Dintre toate setarile unui aparat de fotografiat, apertura este cea mai confuza. Spre deosebire de timpul de expunere si ISO, are doua functii distincte. Primul, profunzimea de camp, intr-adevar este singurul lucrul important de stapanit in fotografie; alegerea adancimii corecte a campului duce fotografiile de la instantanee la imagini profesionale.

Pur si simplu, adancimea de camp este o gama de distante in jurul subiectului (cunoscut sub numele de planul focal), care au claritate acceptabila. Nu e nici o schimbare brusca de la clar la nedefinit – adancimea de camp apare ca o tranzitie treptata. Deci, cum putem spune daca fotografia noastra va avea o adancime mica de camp (foarte putin in spatele subiectului este clar), sau o adancime mare a campului (toata fotografia este clara).

Apertura, si, prin urmare, profunzimea campului, este controlata de butonul f-stop. O mica profunzime a campului este reprezentata de un mic numar f (de exemplu, F4), in timp ce, o adancime mare a campului este reprezentata de un numar mare de f (de exemplu, F22). O adancime mare de camp este frecvent utilizat pentru fotografii de peisaj, unde intreaga imagine trebuie sa fie clara. De asemenea, veti vedea adancimi mai mici de camp utilizate in portrete, pentru a izola subiectul de fundal.

Butonul F-stop al camerei controleaza de asemenea, cantitatea de lumina care trece prin irisul de lentilei. Aici e locul unde lucrurile pot deveni un pic confuze. O apertura mare este, de fapt reprezentat de un mic numar f. Deci F2, de exemplu, ar fi o apertura mare, deoarece permite ca multa lumina sa treaca prin obiectiv. In schimb, F22 este o apertura mica, deoarece deschiderea irisului din obiectiv va fi mica si doar lasa o cantitate mica de lumina inauntru. In lumea fotografiei, comun e argoul este „obturare” (a face apertura mai mica) sau „deschidere „(a face apertura mai mare).

Ti-a placut articolul? Trimite mai departe:
DIGITALhttp://www.revistaomf.ro
Blogger pasionat de Tehnologie, IT, fotografie si videografie. Scriu in categoriile: Film si IT&Games, prezent in online de 15 ani, in prezent atentia indreptata catre optimizarea SEO si Social Media. Foarte atent la detaliu, cred ca sunt putin perfectionist! Online pe www.revistaomf.ro
spot_imgspot_img

More like this
Related

Rochii de seară elegante și glamour

Rochiile lungi de seară sunt întruchiparea eleganței. Înțelege importanța...

Andia – De la Dela

Piesa "De la Dela" este o explorare a emoțiilor...

Păreri produse de detailing auto de la pro-detailing.ro?

Atunci când vine vorba de îngrijirea mașinii mele, calitatea...

Zile şi Nopţi, noul single al lui Pepe alături de Nico

Nico şi Pepe lansează o piesă nouă, "Zile şi Nopţi" iar restul se rezolvă...